Kan ChatGPT skriva din nästa jobbannons?

0
minuter läsning
Blogg
June 1, 2023
kan chatgpt skriva din nästa jobbannons
Vi har testat att skriva en jobbannons via ChatGPT. Efter några varv landade vi i en skaplig jobbannons.

Open AI’s ChatGPT (och en drös andra AI-verktyg) kan användas till ”allt” numera, inklusive att skriva jobbannonser. Eller?

Vi ville testa hur bra jobbannonser ChatGPT kan skriva. Och det blev rätt så bra till slut, efter några varv. ChatGPT’s första förslag blev rätt så platt och enbart skrivet från arbetsgivarens perspektiv utan att framhäva vad företaget erbjuder den jobbsökande. Med andra ord som de flesta jobbannonser tenderar att se ut. Den första jobbannonsen skapades också utifrån rätt vaga instruktioner från vårt håll - dvs. utan en supertydlig "prompt" från vårt håll.

Första jobbannonsen skriven av ChatGPT

Den första prompten från oss var: "Skriv en jobbannons för en UX-designer till en snabbväxande företag inom gaming." Efter några justeringar i vår prompt blev det bättre. Läs de olika versionerna nedan och se vad du tycker! Vill du ta del av våra bästa tips för jobbannonser läs denna artikel. Dessa tips går med fördel att kombinera med en CharGPT-skriven jobbannonsen, eller som checklista när du skriver från scratch.

Version 1 från ChatGPT:

Jobbannons: UX-designer till snabbväxande företag inom gaming

Vi letar efter en passionerad och kreativ UX-designer för att ansluta sig till vårt snabbväxande företag inom gaming. Som en viktig medlem i vårt team kommer du att ha möjlighet att forma användarupplevelsen för våra spel och skapa minnesvärda upplevelser för miljontals spelare världen över. Om du är redo att ta din karriär inom UX-design till nästa nivå och samtidigt vara en del av en dynamisk och spännande bransch, är det här jobbet för dig!

Ansvarsområden:

 • Ta fram koncept, prototyper och användargränssnitt för våra spel med fokus på användarupplevelsen.
 • Samarbeta med vårt team av utvecklare, konstnärer och producenter för att säkerställa att våra spel är användarvänliga och engagerande.
 • Genomföra användartester och analysera användardata för att identifiera och lösa användarproblem och förbättra övergripande spelupplevelse.
 • Forska och hålla dig uppdaterad om de senaste trenderna inom UX-design och gaming för att driva innovation och föreslå nya idéer.
 • Arbeta i nära samarbete med produktchefer och stakeholders för att förstå deras behov och översätta dem till användarcentrerade lösningar.
 • Utföra konkurrentanalyser och dra nytta av bästa praxis för att säkerställa att våra spel är konkurrenskraftiga och erbjuder enastående UX.

Kvalifikationer:

 • Erfarenhet av att designa användarupplevelser för digitala produkter, företrädesvis inom gamingindustrin.
 • Stark förståelse för användarcentrerad design och UX-principer.
 • Färdigheter inom prototyptillverkning och användning av designverktyg som Sketch, Adobe XD eller liknande.
 • Kunskap om interaktionsdesign, informationsarkitektur och användbarhetstestning.
 • Erfarenhet av att arbeta med agila utvecklingsmetoder och iterativ designprocess.
 • Utomordentliga kommunikationsfärdigheter och förmåga att presentera och försvara designbeslut för olika intressenter.
 • En passion för spel och en djup förståelse för spelkultur och spelupplevelse.

Om företaget: Vi är ett snabbväxande företag inom gaming som fokuserar på att leverera högkvalitativa spelupplevelser till spelare över hela världen. Vi är ett dynamiskt och innovativt team som strävar efter att vara ledande inom branschen genom att erbjuda enastående användarupplevelser och spännande spelvärldar. Vi värdesätter samarbete, kreativitet och passion för spel i vår arbetsmiljö.

Om du är redo att ta din UX-designkarriär till nya höjder och vara en del av en spännande och snabbväxande gamingföretag, skicka in din ansökan idag.

Vi vässade till prompten på jobbannonsen

I den första anonsen från ChatGPT saknade vi den arbetssökandes perspektiv. Vi bad då ChatGPT om följande: "Vårt gamingföretag vill ha en skön och smart ton i jobbannonsen samt att vill framhäva uppsidan för den potentiella kandidaten mer. Kan du skriva om jobbannonsen utifrån det?"

Version 2 från ChatGPT:

Sugen på att vara med och skapa coola och innovativa spelupplevelser? Vi letar efter en grym och smart UX-designer som kan bli en del av vårt snabbväxande gamingföretag. Här får du chansen att påverka och forma användarupplevelsen för våra spel och göra miljontals spelare runt om i världen helt blown away. Om du är redo att ta din UX-designkarriär till nya höjder och samtidigt vara en del av ett häftigt och dynamiskt team, då har du kommit helt rätt!

Kickass-ansvarsområden:

 • Skapa episka koncept, prototyper och användargränssnitt för våra spel med fokus på att ge spelarna en upplevelse de bara kan drömma om.
 • Hänga med i gänget av grymma utvecklare, konstnärer och producenter för att se till att våra spel är användarvänliga och får spelare att fastna i timmar.
 • Kolla in användartester och analysera användardata för att hitta och lösa eventuella användarproblem och göra spelupplevelsen ännu bättre.
 • Var alltid uppdaterad på de senaste trenderna inom UX-design och gaming för att fortsätta leverera överraskningar och slå alla med häpnad.
 • Ha tight samarbete med produktchefer och andra viktiga personer för att förstå deras behov och ta fram grymma lösningar.
 • Kolla in konkurrensen och få inspiration från bästa praxis för att våra spel alltid ska ligga steget före och erbjuda den absolut bästa användarupplevelsen.

Du rockar om du har:

 • Erfarenhet av att designa grymma användarupplevelser för digitala produkter, helst inom gamingvärlden där allt är på topp.
 • Ett krossande grepp om användarcentrerad design och alla de smarta principer som följer med.
 • Skills inom prototyptillverkning och en förmåga att hantera designverktyg som Sketch, Adobe XD eller andra liknande.
 • Sjukt bra koll på interaktionsdesign, informationsarkitektur och användbarhetstestning.
 • Erfarenhet av att köra agila utvecklingsmetoder och vara en true champ på iterativ designprocess.
 • Magiska kommunikationsfärdigheter och en förmåga att sälja in och försvara dina designbeslut för alla intressenter.
 • En sann gaming-passion och en inbyggd förståelse för spelkulturen och spelupplevelsen.

Lite om oss: Vi är det snabbast växande gamingföretaget inom branschen och vi siktar högt, högre än high score på en global leader board! Vårt team är fullt av sköna och smarta människor som älskar att överraska spelare med fantastiska upplevelser och episka spelvärldar. Här uppskattar vi samarbete, kreativitet och framför allt passion för gaming i allt vi gör.

Vi var fortfarande inte helt nöjda med ChatGPTs jobbannons

Vi ansåg att jobbannonsen fortfarande inte beaktade kandidatperspektivet tillräckligt och fortsatte med följande prompt:

"Det är fortfarande för mycket fokus på arbetsgivarens krav. Önskar mer fokus på varför man ska söka detta jobb, framhäv det positiva för kandidaten!"

Nu började det hända grejer!

Version 3 från ChatGPT:

Vill du vara med och skapa magi? Vi söker en häftig och smart UX-designer som kan bli en del av vårt snabbväxande gamingföretag. Här får du chansen att forma framtidens spelupplevelser och låta din kreativitet flöda fritt. Om du älskar gaming och vill ta din UX-designkarriär till nya höjder, då är det här jobbet för dig!

Varför ska du joina vårt team av legendariska talanger?

 1. En fantastisk spelvärld att utforska: Här får du möjlighet att arbeta med några av de mest spännande spelen på marknaden. Våra projekt tar dig till nya världar och utmanar din kreativitet. Du kommer att få skapa upplevelser som inte bara underhåller, utan också engagerar och trollbinder spelare över hela världen.
 2. Frihet att uttrycka din kreativitet: Vi tror på att ge våra talanger utrymme att glänsa. Du kommer att få vara med och påverka spelens design och användarupplevelse från start till slut. Vi uppmuntrar till nytänkande och idéer som tar spelupplevelsen till nya dimensioner. Här kan du verkligen släppa loss din kreativa själ!
 3. En dynamisk och stöttande arbetsmiljö: Vi är ett tight team av passionerade individer som brinner för gaming. Vi tror på samarbete och stöttar varandra för att skapa de bästa möjliga spelen. Här får du möjlighet att lära dig av erfarna kollegor samtidigt som du bidrar med din egen unika expertis. Tillsammans skapar vi fantastiska spelupplevelser!
 4. En bransch i snabb förändring: Gamingbranschen är en spännande och dynamisk värld. Här kommer du att vara en del av en bransch som alltid är i framkant av teknologi och trender. Du får möjlighet att hålla dig uppdaterad om de senaste innovationerna och vara med och forma framtidens gamingupplevelser.
 5. Belöningar och erkännande: Vi tror på att belöna talang och hårt arbete. Utöver en konkurrenskraftig lönserbjudande finns det möjlighet till bonusar och förmåner som ett erkännande för din insats. Vi värdesätter och premierar våra medarbetare för deras bidrag till vårt gemensamma mål: att erbjuda spelupplevelser som överträffar förväntningarna.

Om detta låter som din drömkarriär, då är det dags att agera! Skicka in din ansökan och låt oss tillsammans skapa framtidens gamingupplevelser. Vi ser fram emot att få träffa dig och upptäcka den magi du kan bidra med till vårt team.

Ansök redan idag och ta det första steget mot en extraordinär resa inom gaming!

Företagets värderingar i jobbannonsen

Slutligen la vi till en prompt om att på något sätt framhäva företagets (påhittade för detta case) värderingar. "Kan du även framhäva våra företagsvärderingar i annonsen på något sätt? Värderingarna är dessa: "Transparency", "Have fun while working" och "Walk the extra mile"."

Version 4 från ChatGPT:

Vill du vara med och skapa magi? Vi söker en skillad och smart UX-designer som kan bli en del av vårt snabbväxande gamingföretag. Här får du chansen att forma framtidens spelupplevelser och låta din kreativitet flöda fritt. Om du älskar gaming och vill ta din UX-designkarriär till nya höjder, då är det här jobbet för dig!

Varför ska du joina vårt team av legendariska talanger?

 1. En fantastisk spelvärld att utforska: Här får du möjlighet att arbeta med några av de mest spännande spelen på marknaden. Våra projekt tar dig till nya världar och utmanar din kreativitet. Du kommer att få skapa upplevelser som inte bara underhåller, utan också engagerar och trollbinder spelare över hela världen.
 2. Frihet att uttrycka din kreativitet: Vi tror på att ge våra talanger utrymme att glänsa. Du kommer att få vara med och påverka spelens design och användarupplevelse från start till slut. Vi uppmuntrar till nytänkande och idéer som tar spelupplevelsen till nya dimensioner. Här kan du verkligen släppa loss din kreativa själ!
 3. En dynamisk och stöttande arbetsmiljö: Vi är ett tight team av passionerade individer som brinner för gaming. Transparency är en viktig del av vår företagskultur, vilket innebär att vi värdesätter ärlighet och öppen kommunikation. Här råder en atmosfär där du kan vara dig själv och känna dig trygg. Vi tror också på att ha kul på jobbet och skapa en positiv och energifylld arbetsmiljö.
 4. En bransch i snabb förändring: Gamingbranschen är en spännande och dynamisk värld. Här kommer du att vara en del av en bransch som alltid är i framkant av teknologi och trender. Du får möjlighet att hålla dig uppdaterad om de senaste innovationerna och vara med och forma framtidens gamingupplevelser.
 5. Belöningar och erkännande: Vi tror på att belöna talang och hårt arbete. Utöver en konkurrenskraftig lönserbjudande finns det möjlighet till bonusar och förmåner som ett erkännande för din insats. Vi värdesätter och premierar våra medarbetare för deras bidrag till vårt gemensamma mål: att erbjuda spelupplevelser som överträffar förväntningarna.

Om detta låter som din drömkarriär, då är det dags att agera! Vi söker någon som kan "Walk the extra mile" och alltid sträva efter att göra det lilla extra för att leverera enastående resultat. Skicka in din ansökan och låt oss tillsammans skapa framtidens gamingupplevelser. Vi ser fram emot att få träffa dig.

Slutord om ChatGPT som annonsskribent

ChatGPT gör ett bra jobb som jobbannonsskribent och ju duktigare man är på att prompta, desto bättre resultat får man. Man ska dock inte förringa vikten av att verkligen känna sitt eget företag och kunna formulera jobbannonsen på ett genuint sätt som framhäver bolagets kultur och värderingar.

Läs även denna artikel som visar hur stor effekt en jobbannons kan ha, i detta fall för att få kvinnor att söka: https://ingenjoren.se/2021/07/07/omformulerade-platsannons-betydligt-fler-kvinnor-sokte/

Samt hur åldersrelaterade stereotyper i jobbannonser påverkar antalet ansökningar från äldre negativt: https://computersweden.idg.se/2.2683/1.768852/stereotyper-i-jobbannonser-paverkar-aldre-arbetare-negativt samt https://www.nber.org/papers/w30287.de

direkt efter :