Mall för den optimala rekryteringsprocessen steg för steg

0
minuter läsning
Tips & Mallar
March 28, 2023
mall för en bra rekryteringsprocess|mall för rekryteringsprocess
Vilka steg ska ingå i en bra rekryteringsprocess? Här sammanfattar vi en hur en genomarbetad process för rekrytering kan se ut för att öka dina chanser att rekrytera rätt kandidat.

Vilka steg bör ingå i en rekryteringsprocess? Hur skapar jag en optimal process? Finns någon mall för rekryteringsprocess? Hur lång tid ska en rekryteringsprocess ta? Hur många kandidater ska man ta referens på? Detta och mycket mer kan du läsa om nedan samt ta del av vår mall för rekryteringsprocessen.

Varför ska du rekrytera?

Ett steg som kan tyckas självklart, men för att säkerställa att din process utmynnar i en bra rekrytering och rätt person på rätt plats är det viktigt att du som rekryterande chef eller rekryteringsansvarig gör hemläxan väl innan rekryteringen ens påbörjas. Tänk noga igenom varför du behöver rekrytera, definiera tjänsten i fråga och vilken typ av person som skulle vara önskekandidaten, både i kompetens och personlighet.

Behövs en struktur och mall för rekryteringsprocessen?

Efter att ha sett tusentals organisationers rekryteringsbehov och processer samt hjälp dem med search och headhunting kan vi med säkerhet svara: ja. En strukturead rekryteringsprocess behövs av flera anledningar. Den absolut viktigaste anledningen är att en felrekrytering är kostsam i tid, pengar och energi. Anledningen som förorsakar en felrekrytering kan ha roten i flera olika faktorer. De tre främsta är dock att det rekryterande företaget inte tillräckligt noga har tänkt igenom följande i självaste startskottet av processen:

 • rollen / funktionen
 • erfarenhet, kompetens och utbildning som behövs för rollen
 • vilka egenskaper och värderingar kandidaten bör ha för att i så stor utsträckning som möjligt säkerställa att denne kommer att trivas bra med företagskulturen

Mall för rekryteringsprocess

Rekryteringsprocessen: mall steg för steg

I mallen du laddar ned kommer du att få information om de 10 steg som vi rekommenderar att du har med i din rekryteringsprocess.

Stegan är följande och respektive steg beskrivs närmare i mallen:

 1. Behovsanalysen inför beslut om rekrytering
 2. Definiera tjänsten och kravprofilen
 3. Skriv en jobbannons
 4. Nå ut med din jobbannons
 5. Urval / Screening
 6. Intervjuer
 7. Fler intervjuer i rekryteringsprocessen
 8. Tester och case
 9. Bakgrundskontroll
 10. Referenstagning

Bonustips för rekryteringsprocessen

Vill du imponera lite extra i rekryteringsprocessen och hålla intressanta kandidater varma? Då kan du ta del av nedan tips:

 • Skapa och visa engagemang: Under processens gång kan du exempelvis maila en färsk pressrelease eller information om någon intern nyhet eller annan nyrekrytering för att visa kandidaten vad som händer på företaget.
 • Socialisering och transparens: Fråga om kandidaten önskar träffa en framtida kollega eller annan central person på företaget.
 • Kom ihåg att ni är två som väljer och du kan med fördel uttrycka det till kandidaten, det inger en känsla av respekt för kandidaten och ödmjukhet från företaget. Det är alltså inte bara du och ditt företag som avgör om kandidaten går vidare, utan givetvis har kandidaten bollen i sina händer också. Detta är ibland lätt att glömma för den rekryterande parten.

Externa länkar om rekryteringsprocessen för dig som vill läsa mer:

Lycka till med din nästa rekrytering och tveka inte att höra av dig till oss om vi kan hjälpa dig längs vägen!

Om oss

Vi på TB-Group erbjuder en effektiv och flexibel rekryteringsmetod för att säkerställa högsta kvalitet på våra uppdrag. Våra rekryterare är uppdelade i team baserat på branschkunskap och genomgår löpande fortbildning i sina respektive affärsområden. Detta säkerställer att de alltid är uppdaterade på vad som händer i branschen och vilka kompetenser som efterfrågas. Enligt en kundundersökning från februari 2023 uppskattar våra kunder att kontaktpersonerna på TB-Group löpande uppdaterar om processer samt levererar resultat inom förväntade tidsramar. Kontakta oss gärna så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med din rekrytering från endast 19 500 kr/månad. Vi delar våra kandidatlistor redan i ett tidigt skede för att säkerställa att vi är överens om profil, kompetenskrav och erfarenhet hos kandidaterna du eftersöker.

mall för en bra rekryteringsprocess
direkt efter :