Nio frågor att ställa och besvara - på båda sidor om intervjubordet

0
minuter läsning
Blogg
March 21, 2023
Med många års erfarenhet av intervjuer och rekryteringsprocesser har vi kunnat fråga våra egna rekryterare vilka frågor de fått genom åren, och vilka som de taggar till lite extra på.

Har du några andra frågor? Detta kanske är den absolut vanligaste frågan som ställs i en jobbintervju. Som rekryterare och intervjuare är man glad att få frågor tillbaka och vill gärna se att kandidaten tänkt till lite extra eller läst på inför intervjun. Ett genuint intresse för företaget och tjänsten visar på engagemang och att kandidaten verkligen är intresserad av jobbet.

På TB-Group screenar vi en mängd kandidater men agerar även intervjustöd inom ramen för de HR-tjänster (HRaaS, HR-as-a-service) som vi erbjuder våra kunder. Med många års erfarenhet av intervjuer och rekryteringsprocesser har vi kunnat fråga våra egna rekryterare vilka frågor de fått genom åren, och vilka som de taggar till lite extra på.

Imponera på din nästa jobbintervju med dessa nio frågor. 

1. Vad är det viktigaste för mig att åstadkomma inom min roll inom 6 månader?

Som rekryterande chef behöver du här visualisera tjänsten och tydligt kommunicera förväntansbilden.

2. Vilka är de topp 3 viktigaste kompetenserna för denna roll?

Här behöver du som rekryterande chef ha koll på annonsen du publicerat och givetvis tjänsten. Kandidaten får chans att kommentera på kompetenserna och du som rekryterare får möjlighet att checka av en gång till om kandidaten verkar möta kravspecifikationen. 

3. Vilka kvalitéer eller egenskaper tror ni bäst kompletterar teamet som jag ska ingå i?

Kandidaten får en känsla för personerna som ingår i teamet (här kan det gälla kollegor men även teamet som ska rapportera till kandidaten om det gäller en chefsrekrytering). Du som rekryterare får även en bild av hur kandidaten tänker att hen kan möta olika personlighetstyper. 

4. Vad är enligt dig det främsta som bolaget (eller teamet) har uppnått?

Som kandidat ger du den rekryterande chefen möjlighet att framhäva sig själv, bolaget eller teamet, samt ge en komplimang för framgången som uppnåtts. Du förstår också hur bolaget definierar ”framgång”. Som intervjuare kan du se hur kandidaten reagerar på definitionen av framgång och om kandidaten visar intresse och ställer följdfrågor kring hur detta resultat uppnåddes till exempel.

5. Vilka KPI’er eller mål kommer jag att mätas på?

Du kommer att få reda på både hur din prestation kommer att mätas samt kunna ta ställning till om KPI’erna känns rimliga för din roll och erfarenhet. Som rekryterare får du beroende på kandidatens reaktion och följdfrågor reda på om kandidaten känner sig trygg i nyckeltalen och de områden som är de viktigaste för företaget.

6. Varför började du själv jobba för företag och hur skulle du beskriva arbetsplatsen?

Denna fråga ger lite mer inofficiell information från den rekryterande chefen och du kan även upptäcka om ni har gemensamma drivkrafter. Som rekryterare kan du se hur kandidaten svarar på det du säger.

7. Vad tycker du personligen är mest spännande i företagets utveckling 3-5 år framåt?

Som kandidat får du visa att du har ett strategiskt tänk och en nyfikenhet kring vad som komma skall. Som rekryterare ska du vara insatt i bolagets planer i både närtid och på sikt, samt kunna måla upp framtida milstolpar.

8. Jag läste i senaste årsredovisningen att …. hur kommer det sig? Hur har tillväxten / nedskärningarna påverkat företagskulturen till exempel?

Kika igenom årsredovisningen (exempelvis på allabolag.se) och kolla om något särskilt sticker ut. Söker du en ekonomitjänst är detta en självklarhet, söker du andra tjänster så får du chans att visa att du läst på väl och även satt dig in i områden som inte nödvändigtvis tillhör tjänsten du söker. Som rekryterande chef ska du ha koll på hur bolaget presterat historiskt. Snabbväxande företag kan lida av växtvärk som påverkar kultur och gemenskap. Bolag med nedåtgående försäljning och nedskärningar får givetvis också en påverkan på kulturen.

9. Hur ser personalomsättningen ut på företaget?

En viktig fråga för att få en känsla för trivsel och medarbetarnöjdhet på bolaget. Som kandidat bör du vilja veta detta för att ta ställning till om bolaget är välmående, som rekryterare behöver du kunna svara transparent och ärligt och kunna förklara en hög personalomsättning. 

Är du nyfiken på vilka tjänster TB-Group erbjuder inom rekrytering?

Kontakta oss

direkt efter :