Fem myter om rekrytering under sommaren

5 myter om rekrytering

Myter om rekrytering under sommaren

Att rekrytera de bästa kandidaterna är en kritisk uppgift för vilket företag som helst, och sommarsemestern för med sig missuppfattningar om effektiviteten hos rekryteringsinsatser.

Även om vissa tror att rekryteringen avtar under sommaren på grund av semestrar och en avslappnad tillvaro, är sanningen den att rekryteringstjänster kan vara fördelaktiga under denna tid.

I den här artikeln kommer vi att bemöta fem vanliga myter om rekrytering under sommaren.

Myt 1: ”Ingen söker jobb under sommaren.”

En vanlig missuppfattning är att arbetssökande är mindre aktiva under sommarmånaderna. Men trots semestern, finns det fortfarande många som aktivt söker nya möjligheter – eller funderar och reflekterar kring sin nuvarande arbetssituation.

Hitta kvalificerade kandidater när de funderar på att byta jobb

Kvalificerade kandidater är ofta mer tillgängliga och mottagliga för att utforska jobbmöjligheter under denna tid, vilket gör sommaren till en bra tidpunkt att engagera sig med talang.

Myt 2: ”Företag lägger rekryteringen på is tills hösten.”

Som headhunters med mångårig erfarenhet vet vi att vissa företag kan avvakta till hösten, men många proaktiva företag passar på att rekrytera under sommaren när konkurrenterna semestrar och inte jagar toppkandidaterna.

Kickstarta hösten – medan konkurrenterna sakta rullar igång

Faktum är att många företag strävar efter att fylla viktiga befattningar och planera för framtida expansion just under sommaren. Mindre konkurrens om toppkandidaterna, friare schema och faktiskt många gånger större tillgänglighet hos kandidaterna är några av fördelarna. Förutom att man ligger steget före när hösten väl drar igång.

Myt 3: ”Rekryteringsinsatser är mindre effektiva under sommaren.”

Även om det är sant att sommaren ofta är lika med en avslappnad atmosfär, så minskar det inte effektiviteten i rekryteringsinsatserna.

Mer effektivitet – på grund av sommaren

Faktum är att rekryteringstjänsterna kan bli än mer effektiva under denna tid när strategierna anpassas. Toppkandidater som normalt är svårtillgängliga och för uppvaktade av olika rekryterare har plötsligt tid för reflektion över sin arbetssituation och även tid för ett första samtal av nyfikenhet.

Myt 4: ”Semestrar sätter krokben för rekryteringsprocessen.”

En annan myt är att semestrarna stör rekryteringsprocessen och leder till försenade leveranser.

Planera smart – rekrytera snart

Med smart och genomtänkt schemaläggning, online-intervjuer och ett redan upparbetat kandidatnätverk kan sommaren bli en perfekt tid för en effektiv process.

Myt 5: ”Rekryterare är otillgängliga under sommaren.”

Man kan tro att rekryterare själva tar ledigt under sommaren, vilket skulle göra det svårt att få till en bra rekryteringsprocess. Men givetvis planerar seriösa aktörer i denna bransch som företag i andra branscher – dvs utefter kundens behov och efterfrågan.

Vi hjälper dig gärna att hitta din drömkandidat under sommaren

Oavsett säsong säkerställer vi på TB-Group att skillade och drivna rekryterare inom olika specialistområden finns på plats för kunderna. 

Läs mer här: https://www.tb-group.se/sommar-rekrytering/ 

Externa källor med mer info:

Forbes: Seven Reasons Why Summer Is Good And Bad For Your Job Search

Chef.se: 3 skäl: Därför ska du söka jobb under sommaren