Hur är det att rekrytera på sommaren?

rekrytering och headhunting under semestern

Sommaren närmar sig. Såväl rekryterande chefer ute på företagen som kandidater börjar tänka på att ”avrunda” projekt, bocka av att-göra-listan och drömma sig bort lite grand till sommaren. Men det betyder inte att kandidatmarknaden slumrar. Snarare tvärtom. Nu finns tid för reflektion kring nästa steg i karriären, om man trivs där man jobbar idag och hur man tänker kring sin framtid.  Enligt oss är sommaren kanske den bästa perioden för headhunting till och med. Kandidaterna har tid att lyssna och reflektera.  Konkurrenterna ligger i hängmattan och det rycks därmed inte lika hektiskt i de bästa kandidaterna.

"Är det värt att dra igång en rekrytering precis innan sommaren drar igång?"

Vi får ofta den här frågan från nya kunder när sommaren och semestrarna närmar sig. Sommaren är faktiskt lite som nyår. En brytpunkt för många, en anledning till reflektion och att bryta gamla mönster och sätta upp nya mål.

Det är därför vanligt att man funderar på att byta jobb under sommaren när tid för reflektion finns. Det är också vanligt att företag väljer att påbörja rekryteringsprocessen precis innan eller även under sommarmånaderna, eftersom även de kan ha mer tid och resurser att lägga under en potentiellt lugnare arbetsperiod.

Studier om samband mellan arbetssökande och årstid

 

Det finns ingen statistik (som vi har hittat i alla fall!) som visar exakt hur många personer som funderar på att byta jobb under semestern eftersom detta kan variera beroende på bransch, geografisk region och individuella omständigheter. Däremot finns det studier som visar att sommaren kan vara en populär tidpunkt för arbetssökande. Exempelvis en studie från 2017, publicerad i Journal of Organizational Behavior, ”Summer highs and winter lows: The influence of weather on job search behavior”, visar att sommaren kan vara en populär tidpunkt för arbetssökande och då särskilt för personer som letar efter nya karriärmöjligheter. I studien undersöktes hur årstiden påverkade motivationen att söka nya jobb. Resultaten visade att personer var mer benägna att söka nya jobb under sommaren än under andra årstider. 

Hur du kan rekrytera framgångsrikt under sommaren

Oavsett vilken tidpunkt på året en rekrytering påbörjas, så är det viktigt att noggrant planera och genomföra processen för att hitta och behålla de bästa kandidaterna. Läs gärna vår välbesökta artikel om hur en rekryteringsprocess kan struktureras. 

På TB-Group har vi våra rekryterare och headhunters igång under sommaren. Vårt etablerade kandidatnätverk är uppdaterat och hålls varmt och vi vet vilka kandidater som redan nu vet att de ska reflektera över sin arbetssituation under sommaren. Sedan vet vi att det alltid tillkommer kandidater som först under sommaren börjar tänka tanken om att byta jobb, även dessa kommer vi att ha dialog med.

Prata sommar och headhunting med oss

Kontakta gärna oss om du har funderingar kring när du ska rekrytera och hur sommaren kan användas för att få ett försprång inför hösten. Och kom ihåg, med du vilar i hängmattan kan vi på TB-Group hitta de bästa kandidaterna åt dig. När du är tillbaka från semestern kan du direkt börja intervjua och skörda nya medarbetare till hösten. 

rekrytering och headhunting under semestern