Hur man skriver ett personligt brev – gratis mallar och exempel

Gratis mall och exempel på personligt brev

Hur man skriver ett personligt brev

Det kan vara svårt att veta hur man skriver ett personligt brev. Oavsett om det är första gången du söker jobb eller om du är mer rutinerad. Hos vissa företag är det dock en stor del av anställningsprocessen och därför viktigt att lägga tid på som jobbsökande.

I det personliga brevet har du som arbetssökande chans att ge en mer nyanserad  och personlig bild av hur du är som anställd och vilka kompetenser du besitter. Det kan även ses som ett komplement till ditt CV och visar arbetsgivaren varför du passar hos just dem. Brevet kan också lyfta relevanta exempel och personlighetsdrag som understryker dina möjligheter att göra ett bra jobb. 

Genom att använda dig av våra gratis mallar och exempel för personliga brev och CV ökar dina chanser att göra ett bra första intryck. 

 

Gratis mallar och exempel för personliga brev

För att få inspiration till hur du skriver ett bra personligt brev kan du läsa igenom våra exempel. Vi erbjuder även gratis mallar för att strukturera ditt eget brev på bästa sätt. Genom att använda våra mallar kan du känna dig trygg i att ditt brev blir tydligt, lättläst och korrekt utformat. 

 

Exempel på ämnen att undvika i ett personligt brev

I det personliga brevet bör du undvika att upprepa information som redan framkommit genom ditt CV. När du lyfter en roll som du redan skrivit om kan du i stället se till att göra det på ett nyanserat sätt, där du lyfter exempel som visar på specifika kompetenser. 

Var också försiktig med att göra brevet för privat. Att du har en hund och tre barn är inte relevant för en arbetsgivare, men du kan däremot nämna att du gillar att spendera din fritid med familj och vänner. Att du dessutom är stresstålig (i och med ovanstående familjesituation) kan dessutom vara bra att ta upp.

Avslutningsvis bör du vara noggrann med ditt språk. Uttryck dig gärna professionellt, men undvik att använda avancerade branschord som inte alla förstår. Tänk på att en HR-ansvarig utan större inblick i rollen ska förstå ditt värde.

Sammanfattning: 

 • Undvik upprepning
 • Var lagom personlig
 • Undvik interna branschord

 

Varför man skriver ett personligt brev

Syftet med ett personligt brev är att lyfta arbetsgivarens intresse. Brevet kan ses som en kort, inledande arbetsintervju där du får chans att lyfta din personlighet och erfarenhet. Efterfrågan på personliga brev har sjunkit något under de senaste åren, och byts i vissa fall ut mot en kort beskrivning direkt i CVt. För många mindre och mellanstora bolag är det dock fortfarande viktigt med personliga brev för att avgöra om en kandidat kommer att passa in i deras team.

 

Vad ska det personliga brevet innehålla?

När man skriver ett personligt brev bör det inledas med kontaktinformation och en intresseväckande mening som får dig att sticka ut bland övriga kandidater. Därefter kan du följa upp med exempel på varför du är rätt person och skulle passa bra på in på det tänkta företaget. Se gärna till att anpassa informationen utefter vad som efterfrågas i arbetsannonsen. Brevet avslutas sedan med en call to action som uppmanar arbetsgivaren att ta kontakt med dig. 

 

Exempel på mall för personligt brev:

 • Kontaktuppgifter:
  namn, personnummer, telefonnummer och mailadress
 • Intresseväckande inledning
 • Varför du söker tjänsten
 • Beskrivning av vem du är och vad du har för egenskaper
 • Beskrivning av din erfarenhet och kompetens inom efterfrågade områden
 • Exempel som visar på ovanstående kompetens
 • Vad du kan bidra med till företaget
 • Call to action och avslut

Använd dig gärna av vår gratis mall för arbetsbeskrivningar.

 

Hur långt ska ett personligt brev vara?

Det personliga brevet bör vara luftigt och sträcka sig över max 1A4 i normal teckenstorlek. För att göra informationen lättöverskådlig kan det vara bra att använda sig av mellanrubriker och listor. I listorna kan du till exempel rada upp dina 3 främsta kompetenser.

Traditionellt skriver man ett personligt brev på samma sätt som ett vanligt brev, utan någon speciell layout eller design. 

 

Vikten av att korrekturläsa

När du skriver ett personligt brev vill du visa upp din bästa och mest professionella sida, därför är det viktigt att korrläsa ordentligt. Ett slarvigt brev riskerar att framställa dig som tanklös och mindre lämpad för arbetet. Ta därför för vana att korrekturläsa brevet flera gånger. Ett bra knep kan vara att låta brevet vara över natten, och sedan läsa det igen morgonen efter. Har du möjlighet rekommenderar vi även att du låter någon annan läsa brevet, för att få input av en utomstående.

 

Personligt brev på svenska eller engelska?

Om det personliga brevet bör vara på svenska eller engelska beror på. Praxis brukar vara att välja det språk som används i arbetsannonsen. Detta gäller framförallt om koncernspråket är på engelska. På så sätt blir ditt personliga brev lite av ett arbetsprov och visar på din kunskap inom språket som efterfrågas.