Exempel och tips på hur man skriver ett bra CV

Hand som skriver med en penna på ett cv. Bredvid står en kopp med kaffe.

Ladda ned vår CV-mall (power point, ppt.)

Exempel och tips på hur man skriver ett bra CV

Letar du efter exempel och tips på hur man skriver ett bra CV? Låt oss hjälpa dig!

Vi på TB-Group läser CV:n varje dag, och har därför stenkoll på vad som är viktigt att tänka på. Läs vår guide över hur man skriver ett bra CV, och ta sedan hjälp av exempel och mallar helt gratis.

 

 

Hur man skriver ett bra CV: 

Keep it simple

Du är antagligen inte ensam om att söka rollen, och det är därför viktigt att vara snabb och tydlig med vem du är. Håll strukturen lättöverskådlig, luftig och enkel. Var noga med stavning och grammatik. En del vill gärna skriva långt och detaljerat, men risken är då stor att ditt CV uppfattas som övermäktigt. Håll därför texten till (max) 1 A4 i normal teckenstorlek.

Anpassa ditt budskap

Skriv ett CV som grund men anpassa det sedan efter rollen du söker. Söker du till exempel en roll som ventilationstekniker kan det vara bra att lyfta att du är van vid kundkontakt, medan en systemtekniker bör lyfta sin tekniska kompetens. Söker du en roll som designer bör ditt CV spegla din grafiska kompetens, medan en arbetsledare bör ha en mer strukturerad layout. 

Utnyttja nyckelord

Scanning av CV:n är vanligare än man kan tro och det gäller därför att göra texten tydlig för maskininläsning. Du kan anpassa ditt CV genom att titta på vad som efterfrågas. Nämns några specifika kompetenskrav, meriterande erfarenheter eller programvaror? Använd de exakta orden i ditt CV för att säkerställa att programmet uppmärksammar din kompetens. 

Beskriv din arbetserfarenhet

Din titel säger väldigt lite, och behöver därför förtydligas med mer information. Skriv en kort sammanfattning av vad dina tidigare roller har inneburit. Vad var dina huvudsakliga uppgifter, vilka ansvarsområden hade du och vilka resultat uppnåddes? Håll det kort, koncist och beskrivande, gärna i punktform så det går snabbt att skumma igenom. Skippa överdrifter eller skryt.

Lyft ett case som visar din kunskap

Om du har erfarenhet av roller som liknar den du söker kan du lyfta exempel och statistik i ditt CV. Söker du en roll som arkitekt kan du till exempel beskriva ett lyckat projekt med en ny byggnad, och söker du en roll som sociala media-manager kan du beskriva ett case där du fått följarantalet att öka med 100%.

Skapa ditt CV med en exempelmall 

Genom att använda en mall säkerställer du att texten får en tydlig struktur. Det finns många exempel på mallar som är gratis att använda. Se sedan till att anpassa formatet efter dina egna behov. Som student kan det till exempel vara bra att fokusera på utbildningsdelen samt framhäva eventuella engagemang under studietiden, medans du som översättare bör låta dina språkkunskaper ta plats. 

Våga vara (lagom) personlig

Personliga brev efterfrågas allt mer sällan. Därför kan det vara bra att lägga till en rad högst upp på CV:t om hur du är som person. Här kan du lyfta dina drivkrafter och vad som gör dig till en bra kandidat. Försök att hålla sammanfattningen till cirka 2-5 meningar. 

Välj rätt format

För att säkerställa att CV:t ser bra ut för mottagaren är det viktigt att spara det i rätt format. Välj alltid att ladda ned det som en PDF-fil så kan du vara lugn med att inga element flyttas eller ändras i mottagarens inkorg.

 

Exempel på en bra CV-struktur:

Dina kontaktuppgifter

Börja ditt CV med namn, telefonnummer och mailadress. På så sätt blir det enkelt för arbetsgivaren att kontakta dig. Bild eller inte är omdiskuterat och en smaksak, men kan ge ett mer personligt intryck.

Kort sammanfattning

Skriv några korta meningar om din huvudsakliga kompetens, drivkraft och målbild. Genom sammanfattningen kan arbetsgivaren sedan skapa sig en snabb uppfattning om vem du är som kandidat.

Tidigare arbetslivserfarenhet

Beskriv din arbetslivserfarenhet i kronologisk ordning. Börja med ditt nuvarande eller senaste jobb högst upp. Har du hunnit arbeta under en lång tid kan du prioritera dina mest relevanta arbeten utefter tjänsten du söker. Skriv ut arbetsgivare, anställningsår, titel och en kort beskrivning av vad arbetet innebar. 

Utbildning/kompetensutveckling

Skriv en lista på relevanta utbildningar och kurser du har gått. Prioritera bort sådant som inte påverkar din roll, eller som är en självklarhet. Har du till exempel läst höga utbildningar på universitet behöver du inte nämna en gymnasieexamen. Förtydliga sedan varje utbildning med skola, studieår och program.

Språkkunskap

Lista dina kompetenser inom språk. Förtydliga med modersmål, flytande eller grundläggande nivå. Det kan även vara en god idé att specificera om nivån gäller i tal och/eller skrift.

Programkunskap/övrigt

Beskriv relevanta program, tekniker och system du är van att jobba med. Specificera gärna på vilken nivå. Här kan du även inkludera licenser, certifikat och körkort om det är relevant för tjänsten du söker.

Referenser

Vissa gillar att lämna referenser direkt i texten, andra föredrar att lämna dem på begäran. Det sistnämnda kan vara strategiskt smart för att få möjlighet att förvarna referensen om ett kommande samtal. Vilken strategi du än väljer bör ämnet avhandlas på ett tydligt sätt. Har du fått referenser eller rekommendationer på LinkedIn kan ett tips vara att även ha med dessa i ditt CV.

Här kan du även kika på vår gratismall för personligt brev.