11 tips for å skrive den perfekte stillingsannonsen

skrive den perfekte stillingsannonsen

Vi som jobber i TB-Group har lest tusenvis av stillingsannonser innen alle våre forretnings- og spesialområder. Noen stillingsannonser skiller seg ut og vekker umiddelbart interesse, mens andre kan oppleves som litt kjedelige og ensidige. Det viktigste er at annonsen hjelper deg med å tiltrekke riktig kompetanse og riktige kandidater til stillingen du ønsker å fylle.

Her får du våre tips og en sjekkliste du bør gå gjennom før du publiserer stillingsannonsen din. 

11 tips for å skrive den perfekte stillingsannonsen

 

Start i riktig ende av rekrutteringsprosessen Det kan være fristende å skrive sammen en stillingsannonse og publisere den direkte. Men for å sikre at annonsen har riktig innhold, er gjennomtenkt og godt forankret med stillingsbeskrivelse og kravspesifikasjoner, må du starte i riktig ende av rekrutteringsprosessen. Les mer her om hvordan du kan strukturere en rekrutteringsprosess, samt denne mye besøkte artikkelen og gratismalen for stillingsbeskrivelser. Jo bedre du forbereder alt underveis, desto større sannsynlighet er det for at du rekrutterer riktig person til slutt og unngår unødvendige kostnader.

TB-Groups sjekkliste for stillingsannonser

Før du skal skrive – eller hvis du nettopp har skrevet stillingsannonsen din – kan du gå gjennom de 11 tipsene nedenfor.

 1. Velg riktig overskrift. Fang interessen umiddelbart ved å være tydelig med hva stillingen er. I noen bransjer og i noen selskaper kan overskriften også være et flott sted å være litt kvikk eller på en annen måte formidle en følelse fra bedriftskulturen.
 2. Velg riktig tittel. Titteldjungelen kan noen ganger være vanskelig å manøvrere i, og en stillingstittel som er forankret i ett selskap kan være helt annerledes i et annet selskap – til tross for nesten identiske arbeidsoppgaver. Vurder også en ekstra gang om det er «sjef», «leder», «ansvarlig», «koordinator» eller lignende som er riktig for stillingen.
 3. Beskriv stillingen tydelig, men ikke bli for omfattende. Det er viktig at omfanget er håndterbart for de som skimmer gjennom annonsen, tilfeldigvis ser den i feeden sin eller ser et utdrag fra den i en samlet e-post der ulike stillinger annonseres.
 4. Fremhev hva bedriften tilbyr. Her kan du gjerne legge litt ekstra innsats og tanke i det. Denne delen blir ofte glemt i stillingsannonser, og man ender opp med bare tekst etter tekst om hva arbeidsgiveren søker, men ikke hva arbeidsgiveren tilbyr. Merk at Gen Z er den første generasjonen som har vokst opp med ubegrenset tilgang til informasjon via internett og sosiale medier. Dette har påvirket deres syn på jobbsøking og hva de forventer av en arbeidsgiver.
 5. Karriereutviklingsveier og intern opplæring. Hvis bedriften har et godt tilbud for videreutvikling, kan dette med fordel fremheves allerede i stillingsannonsen.
 6. Unngå «copy & paste» fra gamle annonser. Ikke oppfinn hjulet unødvendig hvis du nylig har rekruttert til en lignende stilling, men sørg for å grundig lese gjennom den gamle teksten, vurdere om den ga ønsket resultat, og om den fortsatt er relevant. «Chat GPT / Open AI» er sannsynligvis noe som ikke engang ble nevnt i en eneste stillingsannonse før 2023, men kan være et krav om at man behersker i dag. Denne typen verktøy, systemer osv. kan endre seg raskt i noen bransjer og stillinger.
 7. Must haves vs. Nice to haves. Ikke skriv en lang ønskeliste over alt du noensinne har ønsket deg fra en ansatt. Velg hva som er viktig og vesentlig. Se gjerne vårt eksempel på kravprofil her, der akkurat denne oppdelingen av krav og kvalifikasjoner er en viktig del. Kandidater ser raskt gjennom en urealistisk stillingsannonse; de kan jobben sin og har ofte en god følelse for hva som er rimelig å kreve i en stilling.
 8. Beskriv bedriftskulturen. Bedriftskulturen kan være av stor betydning for potensielle kandidater. Flere studier og undersøkelser viser at for eksempel Gen Z mener at bedriftskulturen er viktigere enn lønn når de velger jobb. Ifølge en studie fra Glassdoor («Why Is Gen Z So Different? Understanding the New Workforce.»), ville nesten to tredjedeler av de som tilhører Gen Z heller jobbe for et selskap med en positiv bedriftskultur, selv om det betyr lavere lønn, sammenlignet med å jobbe for et selskap med høyere lønn, men en «dårlig» bedriftskultur. En annen undersøkelse («Inside the Mind of Today’s Candidate») fra LinkedIn viser at 71% av Gen Z helst vil jobbe for et selskap med en sterk bedriftskultur, og at det er den tredje viktigste faktoren (etter karrieremuligheter og fleksibilitet) de ser etter hos en arbeidsgiver.
 9. Bruk gjerne punktlister. Disse gjør annonsen lettere å «skumlese». Noen ganger blir annonser lange tekstblokker, og man kan til og med gå glipp av kandidater som ikke raskt klarer å danne seg en oppfatning av om stillingen kan være interessant og relevant for akkurat dem.
 10. Vurder hvor mange forkortelser og akronymer du skal bruke. Noen ganger kan de være en fordel – fordi de rette kandidatene rett og slett bør være kjent med forkortelsene som er relevant for de riktige kvalifikasjonene. Men det kan også være avskrekkende eller til og med grense til å være floskler hvis forkortelsene brukes feil eller overbrukes.
 11. Personlig, fyndig og kanskje litt sjarmerende? Vær ikke redd for å vise bedriftens personlighet og kultur gjennom tonen i annonsen. Fornuftige uttrykk eller lekenhet kan både vekke interesse og gi kandidaten en følelse av bedriftens kultur.

 

Et tips for design av annonser, for eksempel hvis du skal dele annonsen i sosiale medier, er å ta en titt på Canva, som har en rekke forskjellige og brukervennlige maler. Vi på TB-Group kan også hjelpe deg med å skrive en stillingsannonse som en del av våre premium-pakker. Kontakt oss for mer informasjon.

skrive den perfekte stillingsannonsen